Šedá ekonomika. Problém, ktorý riešia bezhotovostné platby..

Šedá ekonomika je problémom každej krajiny na svete. Keďže ide o peňažné príjmy bez zdokladovania, hlavnú úlohu v nej zohráva hotovosť.

Platby v hotovosti dnes znamenajú otvorené dvere pre šedú ekonomiku. Ide o všetky platby, ktoré sa udejú bez zdokladovania – mzda „na ruku“ bez pracovnej zmluvy, a tým pádom bez odvodov a daní do štátnej kasy, či platenie za tovar bez vystaveného pokladničného bloku, kvôli čomu opäť štát prichádza o príjmy z daní.

Toto nie je len problém Slovenska či Európy. Šedá ekonomika je celosvetový problém. Vo veľkom počte krajín sa jej percentuálna veľkosť v pomere k HDP pohybuje v dvojciferných číslach. Platí však pravidlo – čím viac má krajina rozvinutý bezhotovostný platobný styk, tým menší problém môže mať so šedou ekonomikou.

Bezhotovostné elektronické platby sa stávajú čoraz populárnejšie aj na Slovensku. Napríklad v minulom roku naše banky vydali 5, 5 milióna platobných kariet. Čiže na Slovensku je aktuálne v obehu viac platobných kariet,  ako má celá naša krajina dohromady obyvateľov. Podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie vlani urobili Slováci celkovo 419 miliónov transakcií v objeme 21 miliárd eur. V priemere sa podľa ich prepočtov jednou kartou uskutočnilo za rok 77 transakcií. Medziročne sa tieto čísla z roka na rok zvyšujú, predpokladom teda je, že počet kariet, transakcií či objem prevedených peňazí bude vyšší i v tomto roku.

Aj napriek tomu, že si množstvo ľudí stále myslí, že bezhotovostné prevody v sebe skrývajú bezpečnostné riziká, opak je pravdou. Práve platby v hotovosti znamenajú zvýšené náklady na bezpečnosť a prevoz peňazí. No a preto je pre rozvoj každej ekonomiky dôležité práve rozširovanie bezhotovostných transakcií, teda platieb, ktoré majú zaznamenanú svoju históriu. Okrem toho, že sú rýchle a dajú sa jednoducho skontrolovať, stúpa vďaka nim aj efektivita výberu daní a ostatných poplatkov, ktoré sú naviazané na finančné toky, respektíve akékoľvek platby bežných ľudí či podnikateľských subjektov.

Aj preto ak chceme, aby sa podiel nezdanenej ekonomiky na hospodárstve krajiny neustále znižoval, je potrebné pri platbách za tovary či služby využívať karty. Len vďaka nim je totiž akákoľvek transakcia zaznamenaná a peniaze musia byť zdanené. Okrem toho, že platby kartami znemožňujú takéto okrádanie štátu a teda aj ľudí, sú oveľa rýchlejšie a bezpečnejšie.

 

 

Príbuzné články

Máte otázky? Neváhajte nás kontaktovať 02 / 12 345 678