Budúcnosť je v elektronických platbách.

Mince a bankovky postupne nahrádzajú bezkontaktné platobné karty, čipy, aplikácie a rôzne druhy elektronických transakcií.

Spôsoby platenia, ktoré sa v podobe mincí vyvíjali tisíce a v podobe bankoviek stovky rokov, sa vďaka kartám a internetu zmenili v priebehu posledných päťdesiatich rokov. A budú sa vyvíjať ďalej. Spolu so šírením internetu rastie, samozrejme, aj elektronický obchod. To znamená, že budúcnosť patrí práve elektronickým spôsobom platenia.

„Predpokladáme, že elektronické platby uskutočnené prostredníctvom mobilného telefónu vzrastú z jediného percenta v roku 2015 na 28 percent  v roku 2020,“ tvrdí Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ Mastercard pre SR, ČR a Rakúsko. Ako ďalej podotýka,  výdavky na európskom online trhu v sektoroch maloobchodu a cestovného ruchu predstavovali len v treťom štvrťroku roku 2015 24 percent celosvetového trhu a medziročne prekonali internetový trh v Spojených štátoch Amerických a Kanade o 14,1 percenta.

Ako ďalej Gajdoš objasňuje, už dnes takmer 50 percent všetkých transakcií Slováci realizujú v zahraničných e-shopoch. „Platenie sa digitalizuje, posúva sa do mobilných zariadení a takzvaných wearables. Práve na základe využívania tokenizácie budú digitálne platby  obrazne povedané „explodovať“. Predpokladá sa, že do roku 2020 bude na svete 30 miliárd pripojených zariadení, a počet akceptačných miest sa zvýši na 400 miliónov zo súčasných 44 miliónov. Pevne verím, že sa Slovensko opätovne ocitne na prvých priečkach, tak ako tomu bolo v prípade bezkontaktnej technológie,“ reaguje Marcel Gajdoš.

 

Príbuzné články

Máte otázky? Neváhajte nás kontaktovať 02 / 12 345 678